Kærlighed på 5 sprog

Har vi alle vores eget personlige kærlighedssprog? Kan vi risikere, at vi ikke forstår, når vores nærmeste viser os, at de elsker os, og at de ikke kan se, når vi viser det samme til dem? Der findes bøger, hjemmesider og utallige artikler i De 5 kærlighedssprogdameblade om kærlighed, men Gary Chapman har en meget interessant vinkel på det i De 5 Kærlighedssprog hvor han deler sprogene op i:

  • Anerkendende ord
  • Tid til hinanden
  • At modtage gaver
  • Tjenester
  • Fysisk berøring

De Anerkendende ord er både opmuntrende ord, venlige ord, ros og ydmyge ord i den forstand, at du ikke stille krav og ultimatummer når du ønsker noget af den anden. Selv om du ikke selv opfatter de forskellige typer af ankerkendende ord på den måde og måske ligefrem undre dig over, at det kan opfattes som et ‘Jeg elsker dig’, så kan det være det de betyder for nogen mennesker.

Tid til hinanden kan være det der får din partner til at føle sig elsket, men det kan være forskelligt om det er at gå ture, spille brætspil, have samtaler hvor I har fokus på samtalen, lave mad sammen eller noget helt femte der er triggeren. Typiske vil der være nogle bestemte ting, der er særlig vigtige og hvis det er tid sammen der er tegn på din kærlighed for din kæreste, kan det være en fordel af spørge ind til præcis hvad det er der er vigtigt, da der er nærmest en uendelighed af mulighed for hvordan man kan tilbringe positiv tid sammen.

Gaver er en pudsig størrelse når det kommer til kærlighedssprog, for det drejer det sig mere om den opmærksomhed man har lagt i at finde gaven end selve gaven. Dvs at blomster plukket i vejkanten på vej hjem, kan være lige så stor en kærlighedserklæring som gaver man har købt i en butik. Det kommer an på om gaven er fundet af kærlighed eller om det bare var noget der skulle overstås. Man kan faktisk give sig selv i gave, i den forstand, at hvis man har meget travlt i en periode og man fortæller derhjemme, at man lægger sin travlhed væk i et bestemt tidsrum, for at kunne være sammen med sin familie, så er det også en gave 🙂

Tjenester dækker både over almindeligt husarbejde som støvsugning og indkøb, over diverse havearbejde og vedligehold, ligesom det dækker over at hente og bringe eller træne børnene i den lokale sportsklub. Også her er det forskelligt, hvad der opfattes som en kærlighedserklæring for den anden. Noget vil være vigtigt for, at ens mand, kone eller kæreste føler sig elsket og noget betyder ikke noget på den konto. Det stammer ofte fra, hvad vi har med i bagagen fra vores opvækst og de øvrige påvirkninger vi har haft. Hvis konen opfatter det som en stor kærlighedstjeneste når manden støvuger hver lørdag formiddag eller manden ser det samme når konen vasker bil en gang om måneden, så kan det for dem der ønsker et gammeldags rollemønster, være en overvindelse at få vist sin mand eller kone kærlighed på en måde de virkelig forstår. De fleste vil dog opleve, at hvis de vedvarende får overbevist den anden om at han eller hun er elsket, så vil det give bonus i dagligdagen. Hvis Tjenester er det primære kærlighedssprog, kan det være vigtigt (på kærlig vis) at gøre opmærksom på, hvad man har gjort, hvis det ikke umiddelbart kan ses. Det vil til gengæld kunne virke modsat, hvis sproget er Tid til hinanden, for så har man brugt sin tid på noget anden end sin elskede og det kan opfattes som det modsatte af en kærlighedserklæring – hvis man er uheldig…

Fysisk berøring kan for nogen være deres primære kærlighedssprog, men som for de ovenstående områder, kan det være forskelligt, hvilken form for fysisk berøring der er tale om. For nogen er det at nusse fødder eller knus, mens det for andre er kys og for nogen samleje.  Al slags kærlig berøring kan virke positivt, hvis kærlighedssproget er fysisk berøring, men det vil være særlige typer af berøring der overbeviser din elskede om at være elsket. De andre former er ‘bare’ rart.

Det løser ikke alle udfordringer i et forhold at tale hinandens kærlighedssprog, men hvis man kan tale hinandens kærlighedssprog, kan det blive nemmere at løse de konflikter der er.

De virkelige konflikter kan komme af, at man ser forskelligt på hvordan et samfund og dermed en familie og et hjem skal bygges op, eller man har forskellige opfattelser af hvordan man holder ferie og weekend. Det kan også være mere personlige ting som, at den ene gerne vil have meget dialog, mens den anden ønsker tænketid og ro eller den ene ønsker handlekraft og den anden ønske at undersøge tingene til bunds først. Det er nemmere at få løst de konflikter man har i forholdet,Giraffer hvis man dels føler sig elsket og samtidig ved hvordan man kan lade den anden vide at man elsker ham eller hende. Du kan teste dit kærlighedssprog på her.

God fornøjelse.

 

Del gerne via Facebooktwittermail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *